

Building Resilient and Sustainable Surgical Services in Africa: A Surgeon in every district HOSPITAL

Goals and Objectives:

Increase Surgical Equity in Africa by strengthening the local surgical workforce

- Reinforce the Pan-African network of surgical providers and researchers
- Expand training opportunities for the surgical workforce
- Support surgical clinical research and publication by African investigators of African populations
- •Share innovations to meet surgical gaps in resource limited settings.
- Build support for policy changes that promote workforce capacity and surgical access
- Deepen funding for locally driven sustainable approaches to workforce strengthening and surgical equity

Overview of the Days:

Daily Theme
Day 1: Advancing Surgical Education Across Africa
Day 2: Surgical Innovation to Advance Access and Clinical Skill Development
Day 3: Creating Balanced Surgical Ecosystems: Leadership and Specialization
Day 4: Integration of Research to Advance Academic and Clinical Practice
Day 5: Co-creating Robust Surgical Systems: Policy and Advocacy

Day 1: Monday February 24

Advancing Surgical Education Across Africa

TIME	SESSION	TOPIC	SPEAKERS/PANELIST	DURATION
6:30	Breakfast Opens			30 min
8:00 – 9:00	Registration Opens			30 min
9:00 – 9:30	Start	Welcome & Vision for Surgery in Rwanda	Professor Faustin President of Rwanda Surgical Society	15 min
9.30 - 10:00	Start	Opening Remarks	Kathy Magee	30 min
10:00 – 10:15	Welcome Remarks	Welcome Remarks	Hon. Minister of Health	30 min
10:15 – 10:45	Opening Remarks	Opening Remarks	Guest of Honor	30 min
11:15 – 11:30	Break			30 min
11:30 – 12:00	Keynote Speaker 1:	The role of <u>Academia</u> in building Africa's Surgical Community through regional integration and development	Professor Didas Kayihura, Vice Chancellor, University of Rwanda	30 min
12:00 – 12:30	Keynote Speaker 2:	The role of <u>Private and Public</u> <u>Partnerships</u> in building Africa's Surgical Community through Collaboration and Innovation	J&J Representative	30 min
12:30 – 1:30	Lunch			
	Keynote Speaker 3:	Surgical education in Africa: Past, present and future perspective	Professor Abebe Bekele	45 min
1:30 – 2:30	Panel discussion:	Advancing Surgical Education in Africa: Models of Success	Moderator: Prof. Faustin Ntirenganya Panelists: Dr. Charles Furaha, Professor Anil Madaree, Dr. Rose Alenyo, Professor Byiringiro, Professor Abebe Bekele.	1 hour
2:30 - 2:45	HOPE video	Voices of Hope		15 min
2:45 – 3:15	Keynote speaker:	Pathway to a New Before & After	Dr. Billy Magee & Dr. Elizabeth Cote	30 min
3:15 – 3:45	Break			
3:45 – 4:45	Panel discussion:	Local, regional and global Collaborations for Advancing Surgery Across Africa	Moderator: Professor Robert Rivielo Panelists:	1 hour

		 Jane Fulal,
		 Professor Florent
		Rutagarama,
		 Professor Salome
		Maswime
		 Dr. Mpoki Ulisubisya
		Dr. Andrea Pusic
		Dr. Peter Ntumba
		Dr. Mark Reynolds
4:45 – 5:30	Q&A	
6:00 - 8:00	Dinner	

Day 2: Tuesday February 25

Surgical Innovation to Advance Access and Clinical Skill Development

TIME	SESSION	TOPIC	SPEAKER/ PANELIST	DURATION
6:30	Breakfast Opens			
8:00 - 9:00	Check in			
9:00 – 9:30	Keynote speaker 1	Surgical Technological Innovation- Advancing Access and Clinical Skills Development	Dr. Aneel Bangu	30 min
9:30 – 10:00	Keynote speaker 2	Al in Medical Innovation for Africa	TBD	30 min
10:00 – 10:30	Break			30 min
10:30 – 11:00	Keynote speaker 3	The Ethics of Global Surgery Innovation	Professor Kathryn Chu	30 min
11:00 – 12:00	Panel discussion: The Role of International NGO Partners	NGO Investments in Surgical Innovation and Impact	Moderator: George Galiwango Panelists: Dr. Billy Magee OS/ or Karen Jacques Anne Zeidan Natalie Meyers Lifebox Rep – TBD	1 hour
12:00 – 12:30	Keynote Speaker 4	Sustaining Minimally invasive surgery in Africa: Case of IRCAD Africa	Dr. Kayondo King	30 min
12:30 – 1:30	Lunch			1 hour
1:30 - 2:30	Panel discussion: Role of Private Industry Partners	The Role of <u>Private Industry</u> <u>Partners</u> in fostering surgical equity through surgical innovation	Moderator: Roba Khundkar Panelists: Global VP J&J, Dr. King Kayondo Professor Nyundo Mindray Rep Stryker Rep,	1 hour
2:30 – 3:00	Keynote Speaker	The Power of Simulation for Clinical Skills Development	Professor Gashegu	30 min
3:00 – 3:30	Break			
3:30 – 4:30	Poster Session: Surgical Innovation Posters			30 min

1 hour

Pan Africa Plastic Surgery Society Launch

Day 3: Wednesday February 26

Creating Balanced Surgical Ecosystems: Leadership and Specialization

TIME	SESSION	TOPIC	SPEAKER/ PANELIST	DURATION
6:30	Breakfast Opens			
8:00 - 9:00	Check in			
9:00 – 9:30	Keynote speaker	Building the Next Generation of Global Health Leaders	Professor Salome	30 min
9:30 – 10:30	Panel discussion	Driving Gender Equity in Surgery	Moderator: Dr. Mumba Chalwe-Kaja President WiSA Panelists: Professor Salome, Dr. Francoise, Dr Metasebia Worku Abebe Dr. Elizabeth Cote, OS WIM	1 hour
10:30 – 11:00	Break			30 min
11:00 – 11:30	Keynote speaker	Faces of the future: Investing in the power of Women	Dr. Fetiya	30 min
11:30 - 12:30	Panel discussion	Going Beyond the Surgeons: Investing in Multidisciplinary Care Advancing Critical Care in Low- Resource Settings	Moderator: Dr Gaston Nyirigira Panelists: Esperance Muhawenayo Lawal-Aiyedun Olubunmi Yemane Wondafrash Dr. Rebecca Gray, Dr. Nicole Shilkofski, Christian Mukwesi	1 hour
12:30 – 1:30 1:30 – 2:00	Lunch Keynote Speaker	Role of regional bodies in surgical workforce development: Case of COSECSA/WACS	Dr. Hanna Getachew	30 min
2:00 – 2:30	Keynote Speaker	Human Resources for Health 4x4 Bodies	Dr. Menelas	30 min
2:30 - 3:30	Panel discussion	Fellowships and Advanced subspecialties training in Africa	Moderator: Ian Shyaka Panelists: Dr. Hanna Getachew, Dr. Menelas, Prof Faustin, Mike Mwachiro	1 hour
3:30 – 4:00	Break			30 min
4:00 – 4:30	Keynote speaker	Publishing Research from the African Continent	Dr. Peter Nthumba	30 min

4:30 – 5:00	Poster Session: Surgical Innovation Business Exposition	1 hour
	Surgical	
	Innovation	
	Posters	
6:00 – 8:00	Women in Medicine panel discussion and Reception: "The Road to Universal Surgical Acce	ess Requires
	Investment in Women"	

Day 4: Thursday February 27

Integration of Research to Advance Academic and Clinical Practice

TIME	SESSION	TOPIC	SPEAKER/ PANELIST	DURATION
6:30	Breakfast Opens			
8:00 – 9:00	Check in			
9:00 – 9:30	Keynote speaker	Global research collaborations, the power of using data to advance global health priorities	Dr. Amanda Gosman	30 min
9:30 - 10:30	Panel discussion	Global burden of disease research / Supporting Research in Surgical Practice	Moderator: Dr. Isaie Ncogoza Panelists:	1hour
10:30 – 11:00	Break			30 min
11:00 – 5:00	Breakout sessions	on abstracts		
12:30 – 1:30	Lunch			1 hour
3:30 – 4:00	Break			
7:00 – 9:00	Outside event	Run for Smiles		

Day 5: Friday February 28

Co-creating Robust Surgical Systems: Policy and Advocacy

Day of Facilitator: Irene Dzirasa

TIME	SESSION	TOPIC	SPEAKER/ PANELIST	DURATION
6:30	Breakfast Opens			
8:00 – 9:00	Check in			
9:00 – 9:30	Keynote speaker	Advocating for Surgical, Obstectric, Anesthesia and Trauma Care: Where are we now?	Dr. Ruben Ayala	30 min
9:30 – 10:00	Keynote speaker	Pan-African Surgical Healthcare forum: Overview of NSOAP implementation in Africa	Professor Abebe Bekele	30 min
10:00 – 10:30	Keynote speaker	Rwanda NSOAP 4-year review: Results and recommendations	Professor Rwamasirabo	30 min
10:30 – 11:00	Break			30 min
11:00 – 11:30	Keynote speaker	NSOAP Development in Ghana: Process and challenges	Professor Afua Adwo Jectey Hesse	30 min
11:30 – 12:30	Panel discussion	The Power of NSOAPS to Promote Surgical System Development	 Prof. Faustin, Professor Hesse, Dr. Kwesi Asabir, Dr. Adebusola Adenike Owokole, Dr Mohammed Semakula, Professor Larry Akoko Dr. Barnabas Alayande 	1 hour
12:30 – 12:45		Conference wrap-up and resolutions	Prof. Faustin and Dr. Billy Magee	15 min
12:45 – 1:00		Closing remarks	Hon. Minister of State/MOH	15 min
1:00 – 2:00	Lunch			1 hour